[...] posiłku nie spada! I faktycznie, u osób zdrowych cynamon promował fizjologiczny poposiłkowy spadek stężenia glukagonu. U osób z nadwagą i otyłych stężenie glukagonu rosło do 100 minut po posiłku, cynamon tylko pogarszał sytuację. Podsumowując, cynamon może nie mieć wpływu na stężenie glukozy, jeśli ktoś nie odżywia się, stosując kontrowersyjne [...]
Chociaż Arnold Schwarzenegger od dawna już nie startuje w zawodach, to nadal nosi w sobie miłość do kulturystyki. Od 1989 roku był gospodarzem zawodów Arnold Sports Festival, uważanych za drugą najbardziej prestiżową imprezę w kalendarzu kulturystycznym po Mr. Olympia i tak naprawdę wtedy zaczął być bardzo popularny. W wieku 75 lat Schwarzenegger [...]
[...] cynku i żelaza, a nawet pojawić się mogą kamienie nerkowe. Zapotrzebowanie na wapń jest różne w zależności do wieku. Dla dorosłych zalecaną ilością wapnia na dobę jest około 1000 mg, choć dla sportowców zdecydowanie zapotrzebowanie wzrasta na około 1200-1400mg na dobę. Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest także w okresie ciąży oraz [...]
Kathy Drayton jest sławną trenerką fitness mieszkającą na Alasce. Na Instagramie obserwuje ją 1,8 mln osób. Połączyła siły z mężem i stworzyli odnoszący sukcesy biznes związany oczywiście w fitnessem. Przez lata Kathy przeszła ciekawą metamorfozę. Nie zawsze miała tak krągłe kształty dolnej partii ciała, jak obecnie prezentuje. Dawniej chciała [...]
[...] sposobem na sprawdzenie wyrzut insuliny oraz cukru we krwi, ponieważ bierze pod uwagę zarówno indeks glikemiczny, jak i ilość węglowodanów i ich rodzaj w porcji na 100 g produktu. Wzór na ładunek glikemiczny to ilość węglowodanów w porcji, pomnożona przez indeks glikemiczny produktu, podzielona na 100 g produktu. Ładunek glikemiczny dla [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem charakterystykę leptyny. Grelina jest jej przeciwieństwem, a może precyzyjniej byłoby napisać: uzupełnieniem. Kolejny raz mamy do czynienia z 28 aminokwasowym peptydem, którego rola jest złożona, niejednoznaczna i czasem trudna do interpretacji. Podsumowanie Nie zalecam konsumpcji znacznych ilości glukozy, [...]
[...] dwie lub więcej porcji napojów owocowych tygodniowo były narażone na 29% większe ryzyko wystąpienia cukrzycy. Dotyczy to coli, toników, oranżad, soków z koncentratu, soków 100% (wyciskanych w domu) i innych źródeł cukrów. W badaniach Eshak ES i wsp. 2013 r. kobiety spożywające codziennie porcję słodzonego napoju były narażone na ponad [...]
Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mają spory problem w wyborze uzupełnienia diety. Czasem pomimo tego, że producent deklaruje niską zawartość cukru mlecznego w suplemencie i tak problem trawienny daje o sobie znać, co świadczyć może o tym, że marka suplementacyjna, w jaką inwestujemy, nie jest do końca godna zaufania lub tendencja do [...]
[...] ale również (w przypadku kobiet) jędrne i kształtne ciało. Kremy i pasty orzechowe Pasty orzechowe są bardzo kalorycznym produktem. Jedna łyżka stołowa to czasem blisko 100 kcal. Pasty orzechowe składają się w większości z tłuszczu i białka, dzięki czemu jest bardzo ciekawym produktem. Poza tym, kto nie lubi smaku kremów orzechowych? Można [...]
[...] dusznicy bolesnej (bólu dławicowego w klatce piersiowej) i wyższym ryzykiem zgonu wskaźniki przeżycia trzymiesięcznego, rocznego i pięcioletniego wynosiły odpowiednio 100%, 98% i 84% u pacjentów z wysokim cholesterolem (powyżej 178 mg/dl), w porównaniu z 92%, 87% i 57% w grupie z niskim cholesterolem (poniżej 178 mg/dl) Nie wiem, czy [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
[...] niektóre okazy potrafią osiągnąć wagę nawet ponad 30 kg! Ma bardzo grubą, ciemnozieloną skórkę i jasnoczerwony miąższa. Carolina Cross Zakres wagowy tych owoców to 20 aż do 100 kg! Z pewnością na żywo robią ogromne wrażenie. Owoce te są też bardzo smaczne, tak więc w jednym owocu czeka na nas bardzo dużo dobroci. Big Tasty Jest to jedna z tych [...]
Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]
Chyba mało komu czekolada kojarzy się ze zdrową przekąską. W praktyce smakołyk ten, nawet jeśli przedstawiony bywa w sposób sympatyczny, to raczej przypisywane mu walory traktowane są z przymrużeniem oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do [...]
[...] imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 g płatków owsianych 50 g masła orzechowego (np. Allnutrition masło migdałowe 100%) 30 g wiórków kokosowych 50 g gorzkiej czekolady 90% Przygotowanie: Banany rozgnieść widelcem, do powstania jednolitej masy. Do bananowej masy dodajemy płatki owsiane, [...]
Nutella i dzieciństwo było piękniejsze. Świeżutki chlebek z masełkiem, na to tona Nutelli i śniadanie nabierało nowego znaczenia. Mimo upływu czasu nadal jest jednym z najczęściej kupowanych kremów czekoladowych. Zazwyczaj przez ludzi, którzy niekoniecznie dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Osoby bardziej aktywne, będące na diecie, szukają [...]